Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Zajedno smo jači !

U zgradi su nestale tri zajedničke prostorije

Nakon etažiranja, u zgradi su nestale tri zajedničke prostorije i sada su privatno vlasništvo pojedinih  stanara. Mene zanima  je li za prodaju zajedničkih prostorija trebalo prikupiti potpise svih (su)vlasnika ili samo pojedinih?

Da li sada, u fazi etažiranja, firma treba, na temelju dokumenata (izvod iz PKU, vlasničkog lista ili kupoprodajnog ugovora), utvrditi na koji su način sadašnji vlasnici postali korisnici navedenih nekretnina? Komu da se obratim u vezi s tumačenjem zakona, kako bi se etažiranje obavilo po Zakonu, a ne po zamisli sadašnjeg izvoditelja?

 Etažiranje se provodi na temelju elaborata kojim se utvrđuje stanje na terenu i ugovora koji potpisuju svi suvlasnici, kojim oni potvrđuju svoju suglasnost za ucrtano stanje i upis vlasnika na pojedine posebne dijelove zgrade.

Ugovor kojim (nekadašnji) zajednički dijelovi pripadaju određenim osobama potpisuju svi suvlasnici zgrade u pogledu koje se vrši etažiranje.

Dijelovi zgrade koji služe svim stanarima ne bi mogli biti vlasništvo pojedinih osoba, ali vlasništvo pojedinih osoba mogu biti dijelovi koji nisu namijenjeni zajedničkoj uporabi. Zemljišnoknjižni odjel nadležnog suda kod upisa prava vlasništva upis može izvršiti isključivo na temelju dokumentacije koja dokazuje pravo vlasništva, a etažiranje je definirano Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Opreza radi, a s obzirom na fazu u kojoj se etažiranje nalazi, treba provjeriti i stanje postupka upisa posebnih dijelova u zemljišnim knjigama, odnosno predati u takvom predmetu svoj prigovor odnosno žalbu na rješenje koje smatrate nezakonitim u za to predviđenom zakonskom roku.

S obzirom na kompleksnost vašeg pitanja, ali i prirodi same stvari, svakako bih vam preporučila obratiti se stručnoj osobi radi pregleda stanja predmeta.

Dnevno.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.