Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Sa zgrade u Grabriku na terasu pali komadi betonske žbuke

Nisu samo stare zgrade u Zvijezdi one koje zbog dotrajalosti prijete prolaznicima. Spoznali su to stanari zgrade u najnovijoj karlovačkoj gradskoj četvrti Grabrik gdje je su sa zgrade na adresi Maksimilijana Vrhovca 13 na terasu doletjeli poveći komadi betonske žbuke.

Odlomili su se s jednog balkona i prava je sreća da se u tom trenutku tamo nije nitko našao.

Komadi betona pali su odmah pored brijačnice „Karlo“ i Centra za mlade i mogli su ugroziti živote prolaznika. Sva je sreća, kaže nam jedan stanar, ne može ni zamisliti što bi bilo da je jedan od komada pogodio neko dijete ili prolaznika, pa dodaje da bi ovo morali shvatiti kao ozbiljnu opomenu.

Kod predstavnika za ulaz M. Vrhovca 13 Frane Kaleba prvi je reagirao vlasnik brijačnice Tomislav Pudina, a požalio se i vlasnik obližnjeg lokala.

– Stanari tog ulaza više su puta zatražili od Kaleba da kod upravitelja zgrade tvrtke K-Index isposluje energetsku obnovu fasade koja je izgrađena i useljena prije 35 godina a danas je u vrlo lošem stanju. Odgovor predstavnika na upit kako bi trebalo zatražiti energetsku obnovu uglavnom je bio da bi se trebalo dogovoriti zajedničko uređenje za sva četiri ulaza, jer ako to svaki ulaz radi samostalno bilo bi dosta skuplje i praktički neisplativo. Jedan nam je stanar ispričao i da su i liftovi lošem stanju, stakla na stubištima neuredna, a dalo bi se još podosta toga nabrojati.

No sve to može ostati u drugom planu dok s fasade prijeti opasnost.

KAportal.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer