Stambena zgrada postala Big Brother

Nešto od njih je osnovano, nešto nije, no lani su zabilježene čak 1374 prijave sumnje u kršenje prava na zaštitu osobnih podataka, među kojima se najveći dio njih dogodio u segmentu teleoperatera, ali i odnosa unutar stambenih zgrada.

Samo ovih posljednjih lani je u izvješću Agencije za zaštitu osobnih podataka zabilježeno 50-ak, 40 prijava poteklo je iz telekomunikacijskog sektora, a kršenje prava na zaštitu osobnih podataka primijećeno je i kod obrade podataka od strane agencija za naplatu potraživanja, kao i u bankarskom sektoru.

Agencija je lani uspješno dovršila 1209 predmeta, a 341 je prenesen u ovu godinu.

Jutarnji je za vas pripremio “najluđe” primjere neovlaštenog korištenja osobnih podataka prošle godine.

Stanar nadzirao stanove, sandučiće i zajednički hodnik

Sustanar jedne stambene zgrade u Hrvatskoj - ne navodi se ime grada - u zajedničkoj nekretnini postavio čak četiri nadzorne kamere: jednu na katu ispred stana u kojem živi, drugu na izlazu iz zgrade, treću u ulazu iznad sandučića te četvrtu na stepeništu kod stražnjeg ulaza u objekt.

Prijavio ga je susjed koji mu je potpisao privolu za postavljanje kamere, uvjeren kako će kamera biti postavljena isključivo pred ulaz u njegov stan, no ubrzo se uspostavilo da je zgrada postala “Big Brother”.

Paranoični susjed s kamerama mogao je pratiti sve osobe koje su ulazile i izlazile iz zgrade, a djelatnici Agencije nakon obavljenog nadzora naredili su mu da tri ukloni te da onoj koja mu stoji ispred ulaza u stan promijeni kut snimanja kako ne bi snimao susjedne ulaze. U međuvremenu je u jednoj drugoj zgradi u Hrvatskoj zabilježen susjed koji je kameru postavio u špijunku na ulaznim vratima te snimao susjedni stan i zajedničke prostorije. Naknadno je ustanovljeno da kamera sve snimke pohranjuje pa je vlasniku stana naređeno da isključi mogućnost pohranjivanja materijala i prilagodi kut snimanja.

Krivotvorili mu osobnu i sklopili dva pretplatnička ugovora

Jedan se korisnik Agenciji obratio nakon što su na njegovo ime, ali bez njegova znanja i privole, sklopljena dva pretplatnička ugovora s teleoperaterom, a njemu ubrzo počele stizati opomene za dugovanja.

Nakon obavljenog nadzora otkriveno je kako je zahtjev za ugovor zasnovan na temelju krivotvorene osobne iskaznice na kojoj se nalazila slika koja uopće ne odgovara oštećenom korisniku, a pogrešni su bili i broj osobne iskaznice te adresa stanovanja. Sve je ubrzo riješeno u njegovu korist tako što je Agencija zabranila daljnje korištenje njegovih podataka u svrhu naplate dugovanja.

Bankarica izgubila preslike osobnih iskaznica klijenata

Jedan je Hrvat prošle godine primio čudan poziv: nazvao ga je čovjek koji je na cesti pronašao fascikl prepun kopija osobnih iskaznica, među kojima i njegovu, pa ga je odlučio obavijestiti o pronalasku.

Fascikl je ležao na cesti nakon što ga je tamo zametnula bivša bankarica koja je, tako se barem tvrdi, zabunom iz banke s osobnim papirima ponijela i službeni fascikl koji je uspjela zagubiti.

Jutarnji.hr