Energija

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem.

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Priopćenje medijima

Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ i Udruga suvlasnika – stanara grada Karlovca održale su prvu u nizu mini tribina po gradskim četvrtima, i to dana 27.02.2018. (utorak), s početkom u 18:00 sati, u   prostorijama Gradske četvrti Novi centar, Ivana Meštrovića 10.

Na tribini su predstavljeni uspješni primjeri povlačenja EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada, raspravljalo se i o gorućem problemu u Karlovcu – visokim troškovima grijanja zgrada koje su priključene na centralni toplinski sustav. Bilo je riječi i o ugradnji vodomjeri, dobrim i lošim primjerima iz prakse. Na tribini su aktivno sudjelovali i građani koji su se unatoč lošem vremenu odazvali pozivu, te su iznijeli probleme s kojima se oni susreću, a na temelju čega će se u budućnosti nastojati organizirati i okrugli stolovi na temu toplinarstva i naravno novog pravilnika o zbrinjavanju otpada.

Obzirom na zainteresiranost građana, udruge će i dalje djelovati nizom tribina po gradskim četvrtima i  pokušati u direktnom kontaktu sa suvlasnicima i građanstvom  detektirati problem koje ih najviše muče glede energetske učinkovitosti, ugradnje vodomjera,razvrstavanja otpada i slično.

Predsjednik Udruge suvlasnika – stanara grada Karlovca

Alen Kristović, v.r.

Predsjednik Udruge za lokalni razvoj „Turbina promjena

Žarko Latković, mag.ing.traff., v.r.

Priopćenje medijima (original - pdf)

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

• za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.