Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Karlovčani otkazuju ugovore za očitanje razdjelnika

Karlovčani nezadovoljni obračunom grijanja putem razdjelnika sve se više vraćaju na obračun grijanja prema kvadraturi. Učinilo je to već više pojedinaca u zgradama priključenim na centralno grijanje Gradske toplane, raskidaju se ugovori s tvrtkama koje su razdjelnike postavljali, kao i oni o očitanju mjerila.

Kako saznajemo, zasad se radi se o stanarima zgrada u Ulici Tina Ujevića, Dr. Vladka Mačeka, a vjerojatno ih ima još podosta. Odvažniji stanari su prvi istupili i raskinuli ugovore, drugi pak čekaju da vide kakvi će biti njihovi računi pa kalkuliraju hoće li i oni tim putem, nakon što se sami uvjere je li s razdjelnicima mogu uštedjeti ili ne.

Neki nisu “nasjeli”

– U našem ulazu od 12 stanara troje je već raskinulo ugovor. Ima nas koji još nismo sigurni je li to isplativo, odnosno hoće li nam računi biti manji nego s razdjelnicima, pa ćemo još malo pričekati, kazala nam je jedna stanarka zgrade u Mačekovoj. Kako dodaje, treba vidjeti i kako će se u tom slučaju obračunavati potrošnja tijekom zime, odnosno ljeta.

Neki stanari karlovačkih zgrada i njihovi predstavnici ipak nisu nasjeli na agresivnu promidžbu o obveznoj ugradnji razdjelnika pa ih nisu ni ugrađivali, pa ispada da su oni možda i najbolje prošli. Kako će se stvari odvijati, treba tek vidjeti.

Ovaj model izlaska “iz ruku predatora”, kako je jučer rečeno na tiskovnoj konferenciji Mosta nezavisnih lista, jedna je mogućnosti no Most je predstavio svoj prijedlog Zakona o toplinarstvu kojemu je, kažu, “glavni cilj vratiti povjerenje građana u toplinarski sustav i omogućiti slobodu izbora prilikom ugradnje razdjelnika”.

Štediš, ali se i smrzavaš!

Taj će Zakon uskoro uputiti u saborsku proceduru. Mostov prijedlog zakona, donosi ukidanje obveze ugradnje individualnih mjerila, odnosno razdjelnika, kao i kaznenih odredbi koje se na to odnose.

Također, njime žele uvesti slobodu izbora na razini svakog stana odnosno zgrade kao cjeline. Zanimljivo je da ono što Mostovci žele institucionalizirati, neki su Karlovčani već ostvarili pa možda bi to mogao biti primjer dobre prakse da svatko sam izabere želi li razdjelnike ili ne. Mnogi su ih dobili nakon nagovaranja upravitelja ili predstavnika da se radi o mogućnostima uštede dok se ubrzo pokazalo da to baš i nije istina. Odnosno jest, ako se pritom ne griješ, nego smrzavaš u stanu.

“Bačeni u ruke predatorima”

– Više od 200.000 hrvatskih građana su preko noći, izmicanjem nacionalnog regulatora HERA-e iz regulatorne funkcije, bačeni u ruke predatorima – energetskim tvrtkama koje su cijenu grijanja nesmetano dizale i raznih, često nestručnih i na brzinu osnovanih privatnih kompanija koje su im lagale da ugradnja razdjelnika jamči štednju te ugrađivale nestručno i bez dokumentacije. Uz to, na kraju kraju cijelog procesa, građane su opljačkali nerazumno visokom cijenom očitavanja impulsa razdjelnika u 10-godišnjem razdoblju u kojem su planirali zaradu od čak četiri milijarde kuna, rekao je bivši savjetnik ministra zaštite okoliša i energetike Ivo Grabovac.

KAportal.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer