Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

BUNT STANARA ZBOG OSJETNO VEĆIH RAČUNA ZA GRIJANJE

Požalili zbog ugradnje razdjelnika, presjekli su cijevi jer žele izaći iz sustava HEP Toplinarstva. Godinu nakon što su ugradili razdjelnike topline, gotovo 150 stanara zgrade u Ulici Milana Rešetara u Španskom ovih dana nabavlja električne grijalice, kalorifere, uljne radijatore i klima-uređaje kojima se namjeravaju grijati predstojeće sezone, a presjekli su i cijevi za dovod tople vode na svim radijatorima na stubištu.

Razlog su i do 20 posto veći računi koji su im stizali tijekom prošle zime od HEP Toplinarstva unatoč uvjeravanju stručnjaka i čelnika Ministarstva gospodarstva da će im se računi nakon uvođenja sistema za izračun potrošnje po svakome stanu smanjiti.

  • Očekivala sam niže cijene, a kad ono računi veći od 10 do 15 posto! A u razdjelnike sam uložila 3500 kuna. U siječnju ove godine dobila sam račun od čak 1190 kuna. Jest da je stan veći, ali opet je previše. U kuhinji i maloj sobi radijatore uopće nisam otvarala, a ostali su mi između dva i tri. Pokrivala sam se s nekoliko deka jer smo noću isključivali grijanje. I uz toliku štednju skuplje je nego prije razdjelnika - tvrdi Marija Paraga.

Radijatori

Još gora situacija je kod njenog susjeda Stjepe Iliševića.

U susjednom ulazu Mirjana Gaura kaže da nakon ugradnje PVC stolarije i izolacije zidova tijekom kuhanja uopće nije imala potrebu paliti radijatore, ali su unatoč tome računi bili sve veći.

  • Računi su mi viši za 20 posto. Manje ću uključivati radijatore, pokrivat ću se dekama, a kupit ćemo i električnu grijalicu. Imam klimu pa ću i njom temperirati - otkriva nam.
  • U HEP-u su mi rekli da što bih ja htjela, jer koliko tople vode puste u sustav, toliko moramo plaćati bez obzira na to koliko te tople vode stvarno potrošimo. Nakon ugradnje razdjelnika imam nešto manje račune, ali su preveliki u odnosu na to koliko štedim.

Primjerice, uštedim 50 posto, a platim samo 20 posto manje. Pa nije to ono što su govorili - kaže M. Gaura.

Svi ti i još mnogi drugi primjeri potakli su Vladimira Popovskog, inače inženjera, da se pozabavi problemom, pa je tako izradio detaljan elaborat u kojem je za svaki stan u zgradi izračunao i usporedio broj potrošenih impulsa i potrošnje, te ustanovio da su, mimo svake logike, profitirali vlasnici velikih stanova gdje se radijatori mogu isključiti u prostorijama u kojima se ne boravi, a najviše ispaštaju mali stanovi.

Impulsi

Elaborat je poslao Ministarstvu gospodarstva i Institutu “Hrvoje Požar”, ali na ključno pitanje kako to da uopće nema uštede, iako više od 40 posto radijatora nije radilo, nikakav odgovor nije dobio.

Računicom je došao do ideje da se, primjerice kao u Sloveniji, izjednači omjer postotka isporučene toplinske energije koja se obračunava prema broju impulsa i energije po površini samostalne stambene jedinice.

  • Ako do sljedeće sezone grijanja ne bude nikakvog razumnog i pravednog rješenja, dio stanara koji su ugradili razdjelnike i termoventile izaći će iz ovog sustava očitanja potrošnje. Kako je moguće da kalorimetar nije registrirao nikakvo smanjenje korištenja energije, a prema podacima proizvođača postiže se 25-30 posto uštede - pita se predstavnik stanara Popovski.

Iz HEP Toplinarstva kratko su komentirali da svako samoinicijativno skidanje ogrjevnih tijela narušava toplinsku ravnotežu objekta, pa je nužno povećanje ili ugradnja dodatnih tijela u susjednim stambenim prostorima.

Jutarnji.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer