Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

Jelić Udruzi stanara: Što s Toplanom znat ćemo do kraja ovog mjeseca

Sudbina karlovačkog gradskog poduzeća Toplana čiji je račun zbog višemilijunskog duga blokiran, a njezin rad postao upitan kao i sljedeća sezona grijanja, bila je tema današnjeg sastanka predstavnika Udruge stanara i suvlasnika grada Karlovca i gradonačelnika Damira Jelića.

Kao što je već bio obećao s govornice gradske vijećnice, gradonačelnik je ponovio koji su mogući scenariji za ozdravljenje posrnulog gradskog toplinara – da Vlada uvaži njihov prijedlog za otpis duga nastalih uzimanjem energenata iz robnih rezervi, mogućnost da vjerovnici preuzmu suvlasnički udio ili ono krajnje rješenje – odlazak Toplane u stečaj. Kako nema vremena, sve bi se trebalo odvijati tijekom ovoga mjeseca.

- Nakon što donesemo Odluku o Toplani razgovarat ćemo sa svim vlasnicima stanova i najmoprimcima. Želim sa stručnim suradnicima doći u svaku zgradu, okupiti sve vlasnike i najmoprimce, prezentirati im situaciju u Toplani i buduće korake, obećao je Jelić.

- Svjesni smo da vi niste krivi za nastalu situaciju, na vama kao i na nama se situacija prelomila. Činjenica je da se u Toplanu nikada od njene izgradnje nije ulagalo, da je sustav zastario i danas smo u nezavidnoj situaciji. Međutim, građani su pod velikim teretom porasta općih cijena, evo jučer struje i plina. Želimo pronaći prvo kratkoročno rješenje, a nakon toga i dugoročno rješenje koje će zadovoljiti potrebe građana i Toplane, rekao je ispred Udruge njezin predsjednik Alen Kristović.

KAportal.hr

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.