Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Zajedno smo jači !

Mlada obitelj se našla u problemima zbog prolaznika i susjeda koji bacaju smeće na njihovu terasu

 Mlada obitelj u stanu koji je u prizemlju sa terasom do nogostupa u problemima je jer nekulturni i neljubazni prolaznici bacaju smeće na njihovu terasu.Naime suprug i supruga žive na adresi Ante Topić Mimare 3 u Malešnici u stambenoj zgradi u prizemlju. Njihov stan je u prizemlju zgrade i sa dvorišne strane ima terasu koja je nažalost veći problem nego dio stana. Kako je zgrada rezana, njihova terasa izlazi iz okomice zgrade te nažalost dobiva izgled kakav se vidi na slikama.

Vlasnici stana žele vjerovati da susjedi u zgradi nisu toliko neuljudni da im bacaju svoje smeće kroz prozor, ali to doživljavaju svaki dan pa tako na njihovoj terasi pronalaze od iskorištenih papirnatih maramica do opušaka cigareta (supružnici ne puše) pa sve do prazne ambalaže od lijekova te kondoma. I sami su bili svjedoci dok su sjedili u dnevnom boravku kako im na terasu padaju svakakvi predmeti.

Upoznali smo predstavnika stanara sa njihovim problemom, ali njegov odgovor je da je on upoznat kakvi ljudi žive u našem ulazu... hm!?!

Supruga je u visokom stadiju trudnoće i uskoro im stiže prinova. Žele gajiti nadu kako će na ljeto moći koristiti svoju terasu sa djetetom u kolicima bez straha da će im na dijete doletjeti neki predmet ili da im dijete gađaju opušcima cigareta.

Supruga želi kao i svaka kućanica ukrasiti svoju terasu cvijećem i ugodno ju koristiti, ali eto do sada je dobivala odgovore slegnutih ramena "žao nam je, takvi su vam susjedi".

Nadaju se da će se susjedi i prolaznici nakon objave članka konačno opametiti tj. da neće raditi ono što ne bi htjeli da se njima radi ili događa.

Autor/Izvor: Predstavnikstanara.hr

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer