Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Prijavnica

Želite li se uključiti u raspravu na chatu (brbljaonici)ili nedaj Bože učetvovati u raspravi na forumu, registracija je obavezna!

Upišite stvarnu e-mail adresu, jer u protivnom nećete moći aktivirati članstvo!

Zajedno smo jači !

13 godina mrtva, a stižu joj računi za stan

Duga Resa- Grad Duga Resa i tvrtka Stambeno gospodarstvo očito loše gospodare stanovima u svom vlasništvu, tvrdi Sonja Lovrenović iz Virovitice koja je u Dugoj Resi uz još nekoliko osoba naslijedila stan svoje bake Zore Pozderac, ali "ni kriva ni dužna"i nastale dugove.

Naime, iako stanom ne mogu raspolagati jer je još uvijek predmet spora te iako u njemu od 2001. živi obitelj žene koja se na stan upisala na temelju osporavanog ugovora o uzdržavanju pokojne vlasnice, računi Stambenog i Komunalnog za pričuvu, vodu, smeće i otkup stana stigli su na adrese nasljednika.

Stan prebacila na svoje ime, ali ne i ostale obveze pa računi godinama stižu na ime pokojne vlasnice

Lovrenović pojašnjava kako žena koja je stan upisala na svoje ime, to isto nije napravila i s obvezama.

"Meni je bilo apsolutno smiješno da možeš prebaciti otkup stana na nekoga, a opomene i druge račune i dalje slati na pokojnu Zoru Pozderac koja je mrtva sad već skoro 13 godina", kaže Lovrenović.

Duga Resa nije New York da se ne bi znalo tko je u nekom stanu, dodaje Lovrenović i zato za ovakav propust odgovornima drži upravo Grad i Stambeno.

"Odgovornima držim  letargiju našeg sustava, a u ovom konretnom slučaju ljudi koji rade u Dugoj Resi u Stambenom i Gradu. Vjerujem u to jer činjenice na to ukazuju. Ne mogu ja biti odgovorna jer nisam ja tamo radila već osobe koje tamo rade godinama i koje su se letargično ponašale", poručuje Lovrenović.

Nasljednici su svjesni da će ukoliko u konačnici dobiju spor i vlasništvo nad stanom, naslijediti i sve dugove, međutim žele upozoriti na problem po kojem, uvjereni su nisu jedinstveni u Hrvatskoj, ali koji je da ima volje birokrata, odavno i na jednostavan način mogao biti riješen.

Stambeno: Ako nas nitko ne obavijesti o promjeni, ne možemo znati tko je vlasnik

Ipak, direktor Stambenog Josip Kasun pojašnjava kako ukoliko im građani ne jave promjene u vlasništvu oni te podatke ne mogu znati automatizmom te račune jednostavno moraju slati na one osobe koje su kod njih evidentirane kao vlasnici.

Gruntovnica je u ovom konkretnom slučaju dostavila podatke o promjeni i to zbog žalbe jednog od nasljednika. Na pitanje koliko Stambeno ima ovakvih slučajeva, Kasun odgovara kako je ovo, na sreću, jedini.

Radio Mrežnica

Anketa USSGK

Jeste li za ukidanje razdjelnika i vračanje obračuna potrošnje grijanja po kvadraturi?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.