13 godina mrtva, a stižu joj računi za stan

Duga Resa- Grad Duga Resa i tvrtka Stambeno gospodarstvo očito loše gospodare stanovima u svom vlasništvu, tvrdi Sonja Lovrenović iz Virovitice koja je u Dugoj Resi uz još nekoliko osoba naslijedila stan svoje bake Zore Pozderac, ali "ni kriva ni dužna"i nastale dugove.

Naime, iako stanom ne mogu raspolagati jer je još uvijek predmet spora te iako u njemu od 2001. živi obitelj žene koja se na stan upisala na temelju osporavanog ugovora o uzdržavanju pokojne vlasnice, računi Stambenog i Komunalnog za pričuvu, vodu, smeće i otkup stana stigli su na adrese nasljednika.

Stan prebacila na svoje ime, ali ne i ostale obveze pa računi godinama stižu na ime pokojne vlasnice

Lovrenović pojašnjava kako žena koja je stan upisala na svoje ime, to isto nije napravila i s obvezama.

"Meni je bilo apsolutno smiješno da možeš prebaciti otkup stana na nekoga, a opomene i druge račune i dalje slati na pokojnu Zoru Pozderac koja je mrtva sad već skoro 13 godina", kaže Lovrenović.

Duga Resa nije New York da se ne bi znalo tko je u nekom stanu, dodaje Lovrenović i zato za ovakav propust odgovornima drži upravo Grad i Stambeno.

"Odgovornima držim  letargiju našeg sustava, a u ovom konretnom slučaju ljudi koji rade u Dugoj Resi u Stambenom i Gradu. Vjerujem u to jer činjenice na to ukazuju. Ne mogu ja biti odgovorna jer nisam ja tamo radila već osobe koje tamo rade godinama i koje su se letargično ponašale", poručuje Lovrenović.

Nasljednici su svjesni da će ukoliko u konačnici dobiju spor i vlasništvo nad stanom, naslijediti i sve dugove, međutim žele upozoriti na problem po kojem, uvjereni su nisu jedinstveni u Hrvatskoj, ali koji je da ima volje birokrata, odavno i na jednostavan način mogao biti riješen.

Stambeno: Ako nas nitko ne obavijesti o promjeni, ne možemo znati tko je vlasnik

Ipak, direktor Stambenog Josip Kasun pojašnjava kako ukoliko im građani ne jave promjene u vlasništvu oni te podatke ne mogu znati automatizmom te račune jednostavno moraju slati na one osobe koje su kod njih evidentirane kao vlasnici.

Gruntovnica je u ovom konkretnom slučaju dostavila podatke o promjeni i to zbog žalbe jednog od nasljednika. Na pitanje koliko Stambeno ima ovakvih slučajeva, Kasun odgovara kako je ovo, na sreću, jedini.

Radio Mrežnica