Mjerila toplinske energije

Mnoga kućanstva uključena u sustav opskrbe toplinskom energijom nemaju adekvatno riješeno pitanje naplate utrošene toplinske energije. Uz ogromne gubitke topline, do kojih dolazi zbog loše izolacije, zastarjelih pogona i niske razine svijesti potrošača, velik problem predstavlja i nemogućnost pravedne raspodjele potrošnje, koja se najčešće procjenjuje i naplaćuje sukladno površini stana (kn/m2). Takav obračun ne odražava stvarnu potrošnju, te oni svjesniji potrošači, koji zatvaraju radijatore umjesto da otvaraju prozore, zapravo plaćaju susjedov račun.Tehničko rješenje za rješavanje tog problema postoji.

Kalorimetar

Mjerilo toplinske energije ugrađuje se na povratni vod grijanja i to prije ulaza razvodnog cjevovoda u stan. Na polazni i povratni vod ugrađuju se temperaturni osjetnici.
Na mjerilo toplinske energije spaja se računska jedinica koja prima zapreminske impulse od mjerila protoka i izračunava energiju za svaku definiranu zapreminu vode. Izračunavanje energije uključuje mjerenja temperature u polaznoj i povratnoj cijevi, kao i faktor korekcije za gustoću i energiju. Funkcije računske jedinice su: mjerenje protoka,mjerenje snage, minimalni i maksimalni protok i snaga, mjerenje temperature.

Računska jedinica neprestano nadgleda brojne važne funkcije, kao na primjer napajanje, temperaturne senzore i alarme curenja. Računska jedinica može se ugraditi na zid ili na samo mjerilo toplinske energije. Računska jedinica isporučuje se sa modulom za daljinsko očitanje.

Savjeti za uštedu energije

Termostatski ventil

Pravilno podešen termostatski ventil automatski održava željenu temperaturu u prostoru. Podesite ga prema potrebi. Noću, kada ne koristite prostoriju ili kada Vam je jednostavno prevruće pritvorite radijatorski ventil. Uz to osigurajte ispravan rad termostatskog ventila tako da omogućite cirkulaciju zraka oko ventila. Ni na koji način ne prekrivajte termostatske ventile.

Radijatori


Ne sputavajte oslobađanje topline prilikom rada grijaćeg tijela. Nepropusne zavjese i namještaj djeluju kao izolacija i zato ih nemojte držati ispred ili na grijaćem tijelu. Grijaće tijelo također nije prikladno za sušenje rublja. Ukoliko radijator šumi ili klokoće ispustite zrak na odzračnom ventilu sa bočne strane radijatora, jer tako omogućujete pravilnu cirkulaciju tople vode kroz radijator.

Razdjelnik topline

Računa potrošenu toplinsku energiju na grijaćem tijelu na kojem je postavljen. Nemojte ga prekrivati, skidati ili vlažiti. Bilo koja greška i eventualna manipulacija ovim uređajima će se zamijetiti prilikom prvog očitavanja. Svaku promjenu veličine radijatora ili zamjenu radijatora dužni ste javiti predstavmiku zgrade ili koncesionaru. (ZAKLJUČAK:postoji vrlo velika mogućnost za manipuliranje)

Provjetravanje

Napravite propuh, široko otvorite prozor, ali samo nakratko. Na taj će se način u namještaju i zidovima sačuvati akumulirana toplina i moći će se brže zagrijati svjež zrak. Prilikom provjetravanja nemojte zaboraviti zatvoriti termostatski ventil.

Prozor

Poželjna je što bolja nepropusnost prozora. Zapunite procjepe i spojeve tako da više nema propuha i puhanja zraka na spojevima prozora i okvira. Noću spustite rolete i navucite zavjese.

Vrata

Spriječite strujanje toplijeg i vlažnijeg zraka iz zagrijane u manje zagrijane prostorije. Držite zatvorena vrata. Time ćete izbjeći kondenziranje vlage i  stvaranje gljivica.

Vlažnost zraka

Ispravan stupanj vlažnosti je odlučujući. Vlažan zrak se osjetno čini toplijim i smanjuje dizanje čestica prašine. Biljke i ovlaživači zraka pospješuju osjećaj ugode. Međutim, paru iz kupaonice i kuhinje trebalo bi što brže odstraniti iz stana.

Savjesno ponašanje prilikom potrošnje enegrije se uvijek na kraju isplati!

 

Što dobivamo ugradnjom kalorimetara?

Prvo ,na početku moramo reći da je opcija izvlačenja vertikala van stana i umrežavanje toplovodnih cijevi na jedan ,vanjski kalorimetar SKUPLJA od ugradnje razdjelnika topline  ali zato takav način mjerenja u potpunosti  sadržava krajnje čiste i jasne odnose  u trokutu distributer toplinske energije-suvlasnik –ostali suvlasnici u zgradi.

Ugradnju razdjelnika možemo i nazvati hodanje linijom manjeg otpora jer sviznamo da nam naše financije određuju stavove i diktiraju donošenje odluka .

No, nemojmo smetnuti sa uma da lakši,jednostavniji i jeftiniji posao/proizvod će sasvim sigurno u ovom slučaju doći puno skuplje na kraju.

Zašto?

Zato što razdjelnik topline  NE RJEŠAVA  ove , možemo reći trenutno nerješive stvari.

  1. Stopostotna kontrola potrošnje
  2. Pitanje ilegalno prikopčanih bojlera
  3. Pitanje „viška radijatora i dodanih rebara na postojećim
  4. Problem zagrađenih balkona koji su u mnogim stanovima zbog manjka stambenog prostora postali kuhinje ,sobe i sl.,naravno sa neprijavljenim radijatorom
  5. Problem kroničnih neplatiša –ne platiš li račun –isključe ti grijanje – a uredan platiša ne snosi posljedice ,već se i dalje grije
  6. Čist odnos između distributera i korisnika

Svi znamo da Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ne dopušta ulazak u privatni stan radi kontrole bojlera , broja radijatora i ne znam čega sve ne .

Zato kalorimetar sve to rješava na elegantan način

" Matematika je egzaktna znanost" "Brojke nikada ne lažu"

A.K.