Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Zajednička tiskovna konferencija

Udruga za lokalni razvoj „Turbina promjena“ i Udruga suvlasnika – stanara grada Karlovca danas su održale zajedničku tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili svoju suradnju na području energetske učinkovitosti u cilju poboljšanja života građana Karlovca.

Energetska učinkovitost jedan je od najčešće spominjanih pojmova u posljednjih nekoliko godine. Međutim proces prelaska s riječi na djela je dugotrajan. Podatak kaže da čak 83% zgrada u Hrvatskoj ne zadovoljava ni tehničke propise iz 1987. godine što znači da imaju velike gubitke toplinske energije.

Uz energetsku učinkovitost danas se suočavamo sa ozbiljnim problemom energetskog siromaštva koje  predstavlja jedan od ključnih problema današnjice. Energetsko siromaštvo ispoljava se kao nedostatak pristupa modernim oblicima energije, primjerice električnoj energiji, ili kao nemogućnost podmirenja troškova za energiju nužnu za život u prihvatljivim uvjetima.

U Hrvatskoj nije definirano tko je energetski siromašan niti tko je u opasnosti da to postane, nije definirana metoda za utvrđivanje i praćenje energetskog siromaštva te ne postoji regulatorni okvir za njegovo suzbijanje.

Prema istraživanju koje je proveo UNDP Hrvatska zajedno s GfK Centrom za istraživanje tržišta skoro dvije trećine hrvatskih kućanstava troši više od 10% svojeg dohotka na troškove energije. Prema rezultatima ove ankete, najveći udio stanovništva, oko 42% troši između 10 i 20% svojeg dohotka na troškove energije. O povećanju problema tijekom zimskih mjeseci svjedoči i rezultat analize  kojim se utvrdilo da 22% kućanstava živi u manjem životnom prostoru tijekom zimskih razdoblja radi uštede na grijanju (npr. ostavljaju jednu ili više soba zaključanima i ne griju ih).

Da bi se ustanovile navike u potrošnji energije i dale preporuke za smanjenje potrošnje ili poboljšanje kvalitete života građana u Karlovcu, bit će potrebna terenska istraživanja i na taj način prikupiti podatke o potrošnji energije, energetskim karakteristikama kuća i zgrada i udjelu koji troškovi za energiju čine u ukupnim troškovima kućanstva, ovisno o razini ukupnih prihoda kućanstva.

Građani trebaju povesti računa o načinu na koji troše energiju jer na taj način mogu smanjiti troškove za energiju i poboljšati kvalitetu života. Mi im u tome želimo pomoći, a ujedno im i pokazati kako bez velikih troškova, ponekad i posve besplatno, mogu smanjiti vlastitu potrošnju i stanovati udobnije.

U tom cilju udruge će djelovati nizom tribina po gradskim četvrtima i  pokušati u direktnom kontaktu sa suvlasnicima i građanstvom  detektirati problem koje ih najviše muče glede energetske učinkovitosti, ugradnje vodomjera,razvrstavanja otpada i slično. U budućem radu organizirati će e okrugli stolovi sa dionicima koji su uključeni u ovu problematiku, djelovati prema gradskim i županijskim institucijama kako bi se donosila što kvalitetnija i održiva rješenja za pomoć građanima.

Ovim putem koristimo priliku da najavimo i prvu tribinu koja će se održati idući utorak (27.02.) sa početkom u 18:00 sati u prostorijama Gradske četvrti Novi Centar u Ulici Ivana Meštrovića br. 10, te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže.

Priopćenje za medije (original - pdf)

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?