Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Ima li smisla realizirati solarnu elektranu bez poticaja Fonda?

Prema istraživanju Zelene energetske zadruge provedenom 2022. godine, više od 90 posto građana odlučnih oko ugradnje čeka na poticaje za solarne elektrane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) kako bi umanjili trošak, ali i što više skratili razdoblje povrata ulaganja.

Tekst je preuzet s portala NaSunčanojStrani.hr

U odnosu na dosadašnje poticaje za solarne elektrane gradova i županija, FZOEU nudi veće postotke sufinanciranja. Raspon sufinanciranja iznosi 40 posto – 60 posto – 80 posto, a odobren postotak ovisi o razvijenosti područja na kojem se prijavitelj nalazi. 

Po obiteljskoj kući može se ostvariti sufinanciranje do najviše 128.000 kuna (16.988,52 eura), odnosno:

  • do 80 posto opravdanih troškova na područjima posebne državne skrbi i prvoj skupini otoka
  • do 60 posto opravdanih troškova na brdsko-planinskim područjima i drugoj skupini otoka
  • do 40 posto opravdanih troškova na ostalim područjima Republike Hrvatske

Sredstva pokrivaju troškove nabave i ugradnje opreme solarne elektrane, a dodjeljuju se na temelju dokaza samostalnog plaćanja, što znači da trošak koji želite pokriti putem Fonda prvo morate platiti sami.

Prilikom prijave na Javni poziv Fonda, neophodno je da je objekt legaliziran, a potrebno je unaprijed riješiti i vlasništvo objekta i priključka. Osim toga, potrebno je unaprijed izraditi glavni projekt solarne elektrane te ishoditi suglasnost za ugradnju HEP ODS-a.

Sufinanciranje solarne elektrane kroz Fond moguće je isključivo za objekte koji imaju:

  • izrađen energetski certifikat
  • izvješće o provedenom energetskom pregledu odgovarajućeg energetskog razreda (za kontinentalni dio Hrvatske energetski razred A, B ili C, a za Primorje energetski razred A ili B).

Prilikom samostalnog financiranja realizacije solarne elektrane, potrebno je napraviti gotovo sve korake kao i u slučaju korištenja poticaja, izuzev izrade energetskog certifikata i izvješća o energetskom pregledu čija je tržišna cijena 1.000 do 3.000 kuna.

Povrat ulaganja

Za usporedbu samostalnog financiranja i financiranja uz poticaje Fonda, kao primjer smo uzeli solarnu elektranu snage 5,6 kW za obiteljsku kuću u Zagrebu.

Samostalnim financiranjem ulaganje u elektranu ove snage vratilo bi se za 9,8 godina. Ovisno o responzivnosti svih dionika u procesu realizacije elektrane (korisnik, HEP, izvođač), proces od izrade projekta do ugradnje trajao bi do 4 mjeseca.

Kada bi se ista solarna elektrana financirala uz poticaje u iznosu od min. 40 posto ukupnog troška, trošak opreme i ugradnje iznosio bi oko 35.000 kuna. Razdoblje povrata ulaganja u ovom bi slučaju bilo znatno kraće – oko 5,7 godina, no sam proces realizacije bi trajao oko tri puta dulje, ako računamo da ste s pripremom za prijavu krenuli barem tri mjeseca prije otvaranja Javnog poziva, odnosno ako računamo razdoblje čekanja na prijavu, čekanja na objavu rezultata te samu realizaciju. 

Nema jamstva

Poticaji Fonda mogu dosta skratiti razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu, a kućnom budžetu sačuvati i do 64.000 kuna (u slučaju aktualnog Javnog poziva). Ipak, ne postoji garancija da ćete ostvariti poticaje ako se uspješno prijavite, posebno u pozivima u kojima prijave funkcioniraju po principu 'najbrži prst'.

Odbijajuća okolnost može biti i to da morate imati vlastita sredstva za ulaganje i prije nego se odobri sufinanciranje. Uzimajući u obzir kontinuirani godišnji rast cijena električne energije, ali i aktualnu energetsku krizu koja dodatno destabilizira cijene električne energije, razdoblje povrata ulaganja u solarnu elektranu postaje sve kraće. Fond je zato olakotna okolnost, ali ne bi trebao biti presudan faktor pri donošenju odluke o ovom ulaganju.

Zgradonačelnik

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer