Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Ovo je 10 problema s kojima sam se susreo kao predstavnik suvlasnika

Biti predstavnik suvlasnika nije lako. Morao bi znati zakone i propise, komunicirati s (vrlo često nezadovoljnim) suvlasnicima, upraviteljima, tražiti majstore, komunicirati s institucijama. Ovo je iskustvo jednog predstavnika suvlasnika. 

Ovo su neki od problema i iskustva s kojima sam se susreo u proteklih pet godina kao predstavnik zgrade. Kratko sam ih pobrojao, u natuknicama. Vjerujem da su se mnogi predstavnici, nažalost, susreli s ovim problemima.

Ekipa ZGRADOnačelnik.hr-a je ispod mojih natuknica povezala tekstove koji bi mogli pomoći ostalim predstavnicima i suvlasnicima u rješavanju tih ili sličnih problema.  

1. Nedostatak proaktivnosti upravitelja u svrhu pravovremenog informiranja suvlasnika o pravima i obvezama

 • koje su obaveze upravitelja, možete vidjeti OVDJE

2. Zastarjela administrativna evidencija kako javnih tijela tako i upravitelja

 • ako niste zadovoljni s upraviteljem, evo kako ga smijeniti - OVDJE

3. Slabo korištenje excela i .ppt u svrhu informiranja i usporedbe podataka

 • možda bi nova zakonska regulativa unaprijedila zgradarstvo, više OVDJE 

4. Sporost i nedostupnost javnih tijela prilikom rješavanja upita suvlasnika - primjerice, komunalno redarstvo uslijed brojnih prijava suvlasnika o šetnji i drugim aktivnostima pasa na zelenoj površini ispred zgrade koja je u vlasništvu grada

 • primjer kako, barem na papiru, može izgledati kvalitetno upravljanje gradom - OVDJE
 • Agenciji za zaštitu osobnih podataka (AZOP) trebalo je više od godinu dana da odgovori na dopis predstavnika suvlasnika 
  • kako izgleda 'upravljanje' osobnim podacima u EU možete pročitati OVJDE
  • preporuke AZOP-a oko uvođenja videonadzora u zgradi - OVDJE 
 • Slaba ili gotovo nikakva podrška ministarstava, inspektorata i drugih tijela povodom upućenih dopisa. Primjerice, Ministarstvo zdravstva uopće ne reagira na obavijest o nečistoj vodi u internim instalacijama i moguće lošim cijevima
  • a cijena vode u Hrvatskoj uopće nije mala, više OVDJE

5. Nedovoljan angažman osiguravatelja u svrhu privlačenja većeg broja osiguranika/suvlasnika zgrada, informiranje suvlasnika o adekvatnim rizicima od kojih bi pojedinu zgradu trebalo osigurati 

 • što je sve obavezno osigurati u stambenoj zgradi, pročitajte OVDJE
 • koji su rizici i što bi bilo dobro osigurati u zgradi, pročitajte OVDJE

6. Neodgovorni vlasnici pasa čiji ljubimci uredno ostavljaju tragove po fasadi zgrada. Dakle uništavaju tuđu imovinu.

 • koje su zakonske obaveze održavanja zgrada, pročitajte OVDJE
 • evo što uče djeca u osnovnoj školi, a tiče se života i pristojnosti u zgradi - OVDJE
 • sve o kućnome redu možete pročitati OVDJE

7. Sukob interesa investitora i upravitelja zgrada - investitori u pravilu osnivaju tvrtke kćeri putem kojih upravljaju zgradama koje su izgradili pa je suvlasnicima iznimno teško ostvariti svoja prava na reklamaciju u garantnom roku, posebno kada je riječ o značajnim nedostacima.

 • koje su sve skrivene mane novogradnje i kako riješiti probleme u novoj zgradi možete pročitati OVDJE

8. Predstavnicima suvlasnika je otežan pristup cijeloj dokumentaciji zgrade

 • koje su obveze i dužnosti predstavnika suvlasnika možete vidjeti OVDJE 

9. Nedovoljna pravna podrška suvlasnicima od upravitelja. U pravilu se mora dodatno angažirati odvjetnik što iziskuje dodatne troškove.

 • što kada se predstavnik, suvlasnik i upravitelj ne drže zakona možete vidjeti OVDJE

10. Skupe intervencije dobavljača, servisera - ako nema angažmana pojedinaca u pravilu su ponude paprene. Primjerice, nemoguće je dobiti značajniji popust na veću količinu (npr. servis ITPS toplinskih podstanica) ili sklopiti dugogodišnji ugovor o poslovnoj suradnji s nižom cijenom ili nekim drugim benefitima za suvlasnike zgrada. 

 • koji se radovi u zgradi mogu platiti iz pričuve možete vidjeti OVDJE
 • ako trebate građevinara, katalog s njihovim kontaktima možete vidjeti OVDJE

Ako ste predstavnik suvlasnika ili želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati, uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Zgradonačelnik

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

 • za pripremu potrošne tople vode,
 • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer