Korona virus - preporuke

S obzirom na novonastalu situaciju u RH i ostatku svijeta a nastavno na preporuke grada Zagreba i sukladno uputama HZJZ, s ciljem prevencije i zaštite  a   ne podizanja panike ,apeliramo na suvlasnike SZ da budu više solidarni jedni prema drugima te da kolegice i kolege predstavnici suvlasnika pokušaju,ako već i nisu oforme  „radni tim" u svakoj zgradi koji bi bio na usluzi prvenstveno rizičnim skupinama u smislu da im olakša komuniciranje sa liječnicima,institucijama i drugima putem telefona ili el.poštom ,da im pomognu prilikom nabave lijekova ,potrepština i namirnica( namirnice dostaviti na prag bez fizičkog kontakta).

Opširnije...
Korona virus - plakat

Tko je dužan ispravljati greške u konstrukcijima vodoopskrbe?

Na veliko iznenađenje stanara u nekim zgrada u Karlovcu ovih dana je stigao dopis iz td Vodovod i kanalizacija d.o.o. stigla obavijest da je Studija „Koncepcijsko rješenje vodoopskrbnog sustava Karlovca“ utvrdila da je moguće smanjiti gubitke u vodoopskrbnom sustavu grada Karlovca na način da se smanji tlak u vodoopskrbnom sustavu.

Da bi to realizirali u ViK, stanari zgrada viših od 25 metara moraju samo investirati preko 200.000,00 po ulazu, da stanari iznad 25 metara imali vodu.

Indirektno na taj način ViK, protustavno uskrajuće vodu građanima, te promjenu uvjeta poslovanja stavlja na teret građanima, što je protuzakonito i neviđeno u Hrvatskoj i uljuđenoj Europi. Grad Karlovac je poznat kao „Grad slučaj“ vezano za opskrbu građana toplinskom energijom, a sada postaje i „Grad slučaj“ vezano ja javnu uslugu opskrbe građana pitkom vodom. 

Kako je JEDNI član Skupštine u oba trgovačka društva (Gradska toplana d.o.o. i Vodovod i kanalizacija d.o.o) gradonačelnik Damir Madić, građani Karlovca s pravom očekuju njegovo objašnjenje !

Dopis ViK (original – pdf)

Očitovanje predstavnika stanara sa adrese Lj. Šetića, direktoru Vodovoda i kanalizacije d.o.o. prenosim u cijelosti.

Poštovani,

ovih dana na adrese predstavnika suvlasnika dolaze dopisi od strane “Vodovoda i Kanalizacije “ d.o.o. Karlovac u vezi stanica za podizanje tlaka u visokim zgradama (zgrade više od 25 metara-navedeno u dopisu).

Činjenica je da su djelatnici “Vodovoda i Kanalizacije” d.o.o Karlovac obilazili zgrade i utvrđivali stanje u stanicama za podizanje tlaka i što je najvažnije svim predstavnicima govorili da će se sanacija stanica izvesti o trošku “Vodovoda i Kanalizacije”d,o,o, Karlovac što sada iz dopisa upućenog predstavnicima suvlasnika nije vidljivo nego baš suprotno,u dopisu je navedeno da bi taj trošak trebali snositi suvlasnici i to u roku od 6 mjeseci.

Također je činjenica da je na skupu predstavnika suvlasnika stambenih zgrada koje kojeg je tvrtka “Inkasator”d.o.o organizirala krajem 2018. godine i na kojoj je  i tvrtka “Vodovod i Kanalizacija “d.o.o. održala  prezentaciju o predstojećim radovima također rečeno da će se ti radovi izvesti o trošku “Vodovoda i Kanalizacije “d.o.o.

Poznavajući koncept nekadašnje gradnje ,oprema koja je ugrađivanja bila je dio infrastrukture zgrade. Pumpe i prateća oprema, ako je još instalirana, u podstanicama zgrada je zastarjela i neodržavana. Ukoliko isto želimo osposobiti bitno je znati kako je nemoguće doći do zamjenskih ili originalnih rezervnih dijelova. Slijedom navedenog možemo zaključiti da su nam okvirno potrebne  dvije višestepene centrifugalne pumpe (1+1), premljene mehaničkim brtvama, po mogućnosti frekvencijskog upravljanja, cijevi, ventil, posuda za ublažavanje hidrostatskog udara, instalaciaj opreme, održavanje opreme ( stalni operater, u slučaju kvara u zgradi nema vode,ili je smanjen tlak),povećan trošak el.energije.

Trošak investicije teško je precizirati, no može se predpostaviti kako će doseći cca 200.000,00 Kn i to bez projektne dokumentacije.

Osnovno je pitanje što kaže struka i koliko to zaista trebaju platiti suvlasnici? Zanima nas tko je investirao u “prekrajanje opreme” kada se išlo na direktno spajanje na mrežu ,kada je mreža u vodovodima išla na dizanje tlaka zbog izbjegavanja upravo gore opisanih troškova i povećanja kvalitete usluge?

Obzirom da je ovo novi momenat o kojem nitko od nas nije imao saznanja i da zgrade u svojim planovima radova nemaju ovu investiciju molimo Vas da nam se očitujete na dopis i da zajedničkim snagama održimo info tribinu ili panel diskusiju sa predstavnicima suvlasnika, upraviteljima koji djeluju na području grada Karlovca na kojoj bi dobili što preciznije informacije i pokušali riješiti ovu situaciju na obostrano zadovoljstvo.

S poštovanjem,

 Alen Kristović-predsjednik "USSGK"

Željko Tomašić

 

 

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?