Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Susjedi s "petice" rezervirali parkirna mjesta oko zgrade!

Stanari ulice u Grabriku ostali šokirani kad su susjedi s "petice" rezervirali parkirna mjesta oko zgrade! Pitaju je li to legitimno, pogledajte što kažu u gradskoj upravi. - Slijedom toga informirat ćemo predstavnike stanara čim prije o toj informaciji kako bismo došli do konačnog i ispravnog rješenja nastale situacije, kažu nam u Gradu.

Stanari više zgrada u Ulici kralja Zvonimira u karlovačkom naselju Grabrik prije par dana ostali su prilično neugodno iznenađeni.

Što se dogodilo ispričala nam je čitateljica. Kako nam kaže, njihovi susjedi iz zgrade na kućnom broju 5 su naručili službu koja je sva parkirališna mjesta oko zgrada označila s oznakom "R" što bi trebalo značiti da su rezervirana. Postavljen je i znak na kojem piše da se radi o privatnom posjedu,  s upozorenjem da će pauk služba odvoziti automobile. 

- Tko je to mogao dopustiti i je li to legitimno uopće? Mi stanari okolnih zgrada smo neugodno šokirani jer isti parking koriste četiri zgrade i oduzimanjem ovih mjesta našli smo se u problemu, kaže nam čitateljica. Kako dodaje, sami nemaju gdje s automobilima, a pauk služba "harači" svaki dan od najranijih sati. 

Kako bi doznali što se točno dogodilo KAportal je provjerio u karlovačkoj gradskoj upravi. 

- U tijeku je utvrđivanje činjeničnog stanja vezanog uz ulaganja i vlasništvo parcele na kojoj je došlo do ucrtavanja rezerviranih parkirališta. Naime, investitor u izgradnju parkirališta i prilaznih cesta bio je Grad Karlovac. Slijedom toga informirat ćemo predstavnike stanara čim prije o toj informaciji kako bismo došli do konačnog i ispravnog rješenja nastale situacije, kažu nam u Gradu.

Stanari zgrade na broju 5 su provjerom zemljišnih knjiga utvrdili da je parcela oko zgrade u njihovom suvlasništvu pa su tome shodno i "rezervirali" parkirališna mjesta i označili kao privatni posjed. To je s te strane posve legitimno, međutim, to parkiralište je uredio Grad Karlovac o trošku svih građana, pa ostaje pitanje kako se taj prostor uređen za sve građane može ovako "privatizirati".

Što će u gradskoj upravi utvrditi provjerom na terenu treba tek vidjeti, no neslužbeno doznajemo da pauk služba neće reagirati u ovom slučaju jer je nadležna samo za "dizanje" automobila s javnih površina a ne s privatnih parcela. Onoga tko pak parkira na rezerviranom mjestu, vlasnici bi evenutalno mogli tužiti za ometanje posjeda.   

KAportal

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer