Energija

Energetska učinkovitost


Energetska učinkovitost u zgradama za stanovanje i poticanje primjene obnovljivih izvora energije mogu promijeniti odnose energetskih potreba Republike Hrvatske, a to je u izravnoj vezi sa smanjenjem zagađenja okoliša u kojemu živimo.

Toplinska energija

Toplinska energija prelazi s jednog objekta na drugi zbog razlike u temperaturi. Toplina se prenosi na tri osnovna načina: kondukcijom, konvekcijom i zračenjem. 

Električna energija

Ovisnost čovječanstva o električnoj energiji svakim danom je sve vidljivija.  Električna energija nedvojbeno je najvažniji oblik energije koji čovječanstvo koristi jer se relativno jednostavno transportira i što je najvažnije – jednostavno se može pretvoriti u ostale korisne oblike energije poput kinetičke i toplinske energije.

Pitam se, pitam ....

Što ako upravitelj ode u stečaj?

Zgrade nemaju svoj OIB (porezni broj) pa je novac pričuve zbog toga na računu upravitelja.  U "Novom listu" je objavljen zanimljiv članak o evengtualnim posljedicama u slučaju da upravitelj ode u stečaj. Poznato je da je novac pričuve vezan za OIB upravitelja, što automatski zanči da je novac na njegovom računu.

Presuda Visokog upravnog suda RH u vezi videonadzora stambene zgrade

Stanar stambene zgrade pritužio se AZOP-u smatrajući da su mu uskraćena prava na zaštitu njegovih osobnih podataka tvrdeći da su snimke videonadzora dostupne svim stanarima i predstavniku stanara i da je predstavnik stanara navodno uputio stanarima prijetnju pozivanjem na korištenje video snimki.

Prigovorio je da su ključevi prostorije gdje je instalirana oprema video nadzora podijeljeni po stubištima, a da je predstavnik suvlasnika u sve oglasne ormariće stubišta napisao imena suvlasnika kojima je podijelio ključeve da svi mogu koristiti snimljene osobne podatke

Naravno, AZOP je izvršio nadzor, kao i u više stotina slučajeva sličnih prijava u području videonadzora.

AZOP nije utvrdio kršenja GDPR-a niti Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Nezadovoljan takvim ishodom nadzora, stanar je podnio tužbu sudu, koji je utvrdio da su suvlasnici stambene zgrade dali svojim potpisima pristanak na uvođenje videonadzora u zgradi, pri čemu su potpise dali suvlasnici koji čine najmanje 2/3 suvlasničkih dijelova, u skladu sčlankom 31. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka, a i suglasno pristali da snimkama videonadzora mogu pristupati predstavnik suvlasnika stambene zgrade i predstavnici 4 ulaza u zgradu.

AZOP je utvrdio a Sud potvrdio da predstavnik suvlasnika ima pravo pristupa osobnim podacima prikupljenim putem videonadzora kao odgovorna osoba voditelja obrade kao i osobe koje on ovlasti, u skladu s člankom 28. stavkom 1. Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

U postupku i sporu pravilno je utvrđeno da u konkretnom slučaju nije došlo do povrede ni odredbi GDPR-a ni Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka.

Presuda je ovdje

Biconsult

Anketa USSGK

Jeste li zadovoljni radom svog predstavnika suvlasnika?

Grijanje

Solarni sustavi

 

  • za pripremu potrošne tople vode,
  • pomoć grijanju prostora i bazena

Solarni toplinski sustavi su izvori topline za grijanje i pripremu PTV-a koji kao osnovni izvor energije koriste toplinu dozračenu od Sunca.Osnovni sustavi za grijanje prostora mogu biti plinski , uljni ,peći na kruta goriva, dizalice topline ili električni kotlovi.

Grijanje na pelete

Grijanje na pelete daje vašem domu pravi prirodni ugođaj. Kroz prozirna vrata ložišta možete vidjeti prekrasan plamen. Jednostavan je za upotrebu, potpuno automatski program omogućuje vam jednostavno rukovanje i  podešavanje. Općenito, potrebna snaga za zagrijavanje 200m3 je oko 15kW, kapacitet grijanja s kvalitetnim peletima je 5,5 - 6kW (1kg).

Električna podna grijanja

Električna podna grijanja općenito nisu smatrana pogodnima za laminatne i drvene podove. Mnogi proizvođači preporučavali su samo vodeno podno grijanje kao jedinu mogučnost grijanja drvenih podova.

Mjerila toplinske energije

Glavni vodomjer

Interni vodomjer