Zajedno smo jači !

Uvodi se registar zgrada za cijelu Hrvatsku

Odlična je vijest da se zakotrljala priča oko Registra zgrada. Taj bi projekt trebao ojačati pravnu sigurnost vlasnika i investitora, doprinijeti dinamici i transparentnosti poslovnih procesa u bankama, osiguranju, stambenoj politici, prostornom planiranju i gradnji, omogućiti bolji pregled nad prijavom prebivališta i nad upravnjanjem zgrada.

Naime, Registar zgrada je evidencija o zgradama, a Hrvatska ima više od 3 milijuna zgrada (javne i stambene namjene) no nema jedinstvenu i potpunu bazu podataka o njima. Zbog nedostatka Registra zgrada ne može se dobiti uvid u stanje i osnovne karakteristike svih zgrada.

S obzirom da se isti ili slični podaci prikupljaju u različitim bazama i sektorima, Registar zgrada trebao bi te komplikacije sumirati na jedno mjesto i na taj način olakšati život stanarima, suvlasnicima, potencijalnim kupcima prodavateljima nekretnina i drugima.

Odnedavno je stupio na snagu Pravilnik o registru zgrada. A što to znači? To znači da će se u jedan poseban registar koji će voditi Državna geodetska uprava popisati sve zgrade u Hrvatskoj. U tom će se registru nalaziti podaci poput

Registar će imati i popis posebnih dijelova zgrada koji sadrži sljedeće podatke:

Projekt je počeo u Varaždinskoj županiji gdje su ugovor za geoinformatičke usluge na uspostavi registra zgrada za područje Varaždinske županije i izrade višenamjenskog informacijskog sustava registra zgrada, potpisali Državna geodetska uprava i Ericsson Nikola Tesla, a koji uključuje uspostavu jedinstvene i cjelovite baze o zgradama i dijelovima zgrada koje su samostalne uporabne cjeline. Na temelju iskustava stečenih u provedbi navedenog ugovora, provest će se uspostava registra zgrada za cijelo područje Republike Hrvatske.

- Registar zgrada u konačnici će sadržavati podatke o svim zgradama izgrađenim na području Republike Hrvatske i kao takav imati poveznicu s postojećim registrima Državne geodetske uprave te evidencijama drugih tijela državne uprave, poručili su nam iz kabineta glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave. 

Podacima registra zgrada moći će pristupati:

Neregistriranim korisnicima će putem dijela aplikativnog rješenja za vanjske korisnike, koristeći podatke registra zgrada dobivene projektom, biti omogućen besplatan uvid putem web preglednika gdje će moći pregledavati osnovne podatke o zgradama (grafički i pisani podaci).

Registriranim korisnicima će putem dijela aplikativnog rješenja za vanjske korisnike, koristeći podatke registra zgrada dobivene projektom, biti omogućene odgovarajuće uspostavljene e-usluge.

Ipak, ono što je šteta jest da se u novome Pravilniku nigdje ne spominje Predstavnik suvlasnika (što bi bio zlata vrijedan podatak), no ono što je još važnije, u Pravilniku se nigdje ne spominju rokovi, odnosno nije određeno do kada se registar zgrada mora uspostaviti. 

Ako želite znati kako vaš predstavnik suvlasnika treba raditi i što treba znati (ili ste vi predstavnik suvlasnika), uključite se OVDJE. Ako želite znati više o pravima i obvezama suvlasnika u zgradi te pratiti ovu tematiku, kliknite OVDJE. A ako želite saznati rješenja vaših problema u zgradi, pročitati prave savjete, pratite OVDJE.

Zgradonačelnik